General knowledge for kids: Check 100+ easy GK questions and answers

General knowledge for children: General knowledge is an important part of education, it not only helps children acquire knowledge but also helps children to be aware of what is happening in the world. Acquiring basic knowledge at an early age will change a child’s level of thinking and intelligence. It will also help create social awareness and support the spiritual development, civic skills and civic consciousness of children.

Children who are fluent in a variety of subjects will be better able to talk about different topics, which improves their conversational skills and helps them score well in school exams, debates in class. , entrance exam, group discussion and interview. As a result, they become more confident and have an edge over others.

GK questions and answers from different topics are for all children from 4 to 12 years old and other students can also acquire knowledge. Along with the questions, detailed explanations are given that will help them understand the topic and help them to repeat and memorize the answers to all the questions.

Prize | 50+ questions and answers GK 10th grade

General knowledge questions and answers for kids (age group 4 to 7 years old)

This is the age when children want to know the most information. So GK is the department that helps them to provide knowledge. The questions below will be a great activity for them. Some of the questions below may be easy for some children, but they will help in learning new things in the early stages.

1. What animal is known as the ‘Ship of the Desert’?

Ans. Camel

2. How many days are there in a week?

Ans. 7 days

3. How many hours are there in a day?

Ans. 24 hours

4. How many letters are there in the English alphabet?

Ans. 26 letters

5. How many colors does the rainbow consist of?

Ans. 7 colors

6. How many days are there in a year?

Ans. 365 days (not a leap year)

7. How many minutes are there in an hour?

Ans. 60 minutes

8. How many seconds are there in a minute?

Ans. 60 seconds

9. One hour is equal to how many seconds?

Ans. 3600 seconds

10. Baby frogs are called……

Ans. tadpoles

11. How many consonants are there in the English alphabet?

Ans. 21 consonants

Prize | 50+ questions and answers GK 9th grade

12. How many vowels does the English alphabet have and name them?

Ans. 5 vowels, namely a, e, i, oi and u.

13. What animal is called the king of the jungle?

See also  Brittany Mahomes Continues Sexy Style Streak at SI Swimsuit's 60th Anniversary Party

Ans. The lion is known as the king of the jungle.

14. Name the national bird of India?

Ans. Peacock

15. India’s national animal name?

Ans. Tiger

16. What is the national anthem of India?

Ans. The national anthem of India is Jana Gana Mana.

17. Name the national flower of India?

Ans. Lotus flower

18. Name the national fruit of India?

Ans. Mangoes

19. What is the national song of India?

Ans. Vande Mataram

20. Who designed the flag of India?

Ans. The flag was designed by Pingali Venkayya.

21. Name the national game of India?

Ans. India does not have an official national game.

22. Name the national tree of India?

Ans. Banyan Tree

23. Name the national river of India?

Ans. Ganges River

24. Name the national reptile of India?

Ans. Grand cobra

25. What is the capital of India?

Ans. New Delhi

26. Name the largest continent in the world?

Ans. Asia

27. How many continents are there in the world?

Ans. 7 continents

28. Name primary colors?

Ans. Red, yellow and blue

29. What is the smallest month of the year?

Ans. February

30. Name a house made of ice?

Ans. a needle

31. What color represents peace?

Ans. White

32. Name the largest animal?

Ans. Blue whale

33. The sun rises at…

Ans. East

34. How many sides does a triangle have?

Ans. Father

35. Name the largest planet in our solar system?

Ans. Jupiter

Prize | 50+ questions and answers GK 7th grade

General knowledge questions and answers for children (age group 8 to 10 years old)

At this age, children begin to discover new things happening around them, children start asking questions to parents, grandparents, teachers, etc. The questions listed below can help children understand knowledge base and maybe the child has already begun to explore some of that knowledge. .

36. Name the place known as the Roof of the World?

Ans. Tibet

37. Who was the first Prime Minister of India?

Ans. Scholar Jawaharlal Nehru

38. Who was India’s first female prime minister?

Ans. Indira Gandhi

39. Who was the first citizen of India?

Ans. President of India

40. How many states does India have?

Ans. 28 countries

41. How many Union Territories are there in India?

Ans. 8 territories of the Union

42. One millennium equals how many years?

Ans. 1000 years

43. Name the first person to set foot on the moon?

Ans. Neil Armstrong

44. Name the world’s oceans?

Ans. Atlantic, Pacific, Indian, Arctic and South (Antarctic) oceans.

45. Name the densest forest in the world?

Ans. Amazon Rainforest

46. ​​What festival is called the festival of colors?

Ans. festival

47. What is an isosceles triangle?

Ans. A triangle has two equal sides or two equal sides.

See also  Seal Poses with All Four Kids in Rare Photo on the Book of Clarence Red Carpet — See the Sweet Family Moment!

48. What kind of gas do plants absorb?

Ans. Carbon dioxide gas

49. How many days are there in February in a leap year?

Ans. 29 days

50. Name the longest river on Earth?

Ans. Nile River

51. Name the smallest continent?

Ans. Australia

52. What is the Earth’s main source of energy?

Ans Sun

53. Is counter-clockwise left or right?

Ans. Left

54. Name the planet closest to Earth?

Ans. Mercury

55. What festival is called the festival of lights?

Ans. Diwali

56. Name the bird that lays the most eggs?

Ans. Ostrich

57. What is India’s national aquatic animal?

Ans. river dolphin

58. Name animals national heritage of India?

Ans. An elephant

59. What is the highest mountain in the world?

Ans. Mount Everest

60. Who invented the radio?

Ans. Guglielmo Marconi is known as the father of radio.

Prize | 50+ questions and answers for grade 8 GK

General knowledge questions and answers for kids (age group 10 to 12 years old)

At this age, children learn the most and observe things more carefully. The above questions can be a bit more difficult than the above. This will give children more knowledge and they will learn more.

61. Who invented electricity?

Ans. Benjamin Franklin

62. Which continent is known as the ‘dark’ continent?

Ans. Africa

63. Name the planet called the Red Planet?

Ans. Mars

64. Who wrote “The Malgudi Days”?

Ans. RK Narayan

65. Name the national game of the United States?

Ans. Baseball

66. Who invented the clock?

Ans. Peter Henlein

67. Name the largest ‘democracy’ in the world?

Ans. India

68. What is the smallest bone in the human body?

Ans. Stapes (ear bones)

69. Name the country known as the Land of the Rising Sun?

Ans. Japan

70. How many millimeters is one centimeter?

Ans. 10mm

71. Name the hardest substance that exists on Earth?

Ans. Diamond

72. Name a character with ten pages?

Ans. Decalogue

73. Name the largest ocean in the world?

Ans. Pacific

74. Who is the real founder of Microsoft?

Ans. Bill Gates and Paul G. Allen

75. Who came up with the theory of relativity?

Ans. Albert Einstein

76. Who is the Father of our nation?

Ans. Mahatma gandhi

77. Who first discovered X-rays?

Ans. Wilhelm Roentgen

78. Who came up with the law of universal gravitation?

Ans. Isaac Newton

79. What is a telescope?

Ans. A telescope is a tubular instrument with special pieces of glass (lens) inside. It makes distant things seem bigger and closer.

80. Name the natural satellite of the Earth?

Ans. Month

82. What is the Commonwealth Games?

Ans. The Commonwealth Games are an international multi-sport event held every four times between Commonwealth Games athletes.

83. How many years of independence does India celebrate on August 15, 2022?

See also  Kim Kardashian and Odell Beckham Jr. Are 'Hanging Out' After His Split from Lauren Wood, Says Source

Ans. India celebrates 75 years of independence on August 15, 2022.

84. How many medals did India win at the 2022 Commonwealth Games?

Ans. India won a total of 61 medals at the 2022 Commonwealth Games.

Prize | 60+ GK questions and answers for grade 6

General knowledge questions and answers for kids (true or false)

85. Adults have a total of 34 teeth.

Ans. False (an adult has a total of 32 teeth).

86. Barometer used to measure atmospheric pressure.

Ans. Reality

87. Valentina Tereshkova is the first woman in space.

Ans. Reality

88. The sparrow is a famously intelligent bird.

Ans. Sai (The owl is known for its intelligence).

89. Europe is the second smallest continent and the third most populous continent

Ans. Reality

90. The largest city and capital of Bosnia and Herzegovina is Sarajevo.

Ans. Reality

91. Plants absorb oxygen?

Ans. False (plants absorb carbon dioxide).

92. The capital and most populous city of Denmark is Copenhagen

Ans. Reality

93. Half of 250 is 125.

Ans. Reality

94. One meter per second is a unit of speed.

Ans. Reality

95. William Shakespeare is a scientist.

Ans. Sai (William Shakespeare is an English playwright, poet and actor).

96. There are 200 bones in the human body.

Ans. Wrong (There are 206 bones in the human body).

97. Electrons are larger than molecules.

Ans. lie

98. With the help of photosynthesis, plants make their own food.

Ans. Reality

99. The chemical formula of hydrochloric acid is HCl.

Ans. Reality

100. There are 11 players in a cricket team.

Ans. Reality

101. In 1916, the Olympic Games were canceled due to World War I?

Ans. Reality

102. In football, the term Hat-Trick is used.

Ans. Wrong (the term Hat-Trick is used in cricket).

103. A Warehouse Team has nine players.

Ans. Reality

104. The Commonwealth Games are held every four years.

Ans. Reality

105. The rainbow has five colors.

Ans. Wrong (rainbow has 7 colors, VIBGYOR)

106. The main function of the xylem is to transport water from the roots to the stems and leaves.

Ans. Reality

107. World Turtle Day is celebrated on May 23 every year.

Ans. Reality

108. Is India a democracy?

Ans. Reality

The 109th World Cup is held every three years.

Ans. lie

110. The tiger belongs to the cat family.

Ans. Reality

111. What is the largest planet in our solar system?

Ans. Jupiter

112. What is a shooting star?

Ans. Comet enters Earth’s atmosphere

113. Which planet is famous for its beautiful rings?

Ans. Saturn

114. What causes the change of the moon?

Ans. sunlight

115. What is the name of the closest star to Earth?

Ans. Sun

Prize | 50+ questions and answers GK grade 5

Solve more general knowledge questions here

Categories: Trends
Source: HIS Education

Rate this post

Leave a Comment